tisdag 30 augusti 2011

DIY: Franslampa blir barnrumslampa



Barnen har haft den här lampan i sitt rum länge. Den är väldigt mysig, lite tusen och en natt, men den ger inte så bra ljus. Nu när mörka kvällar och morgnar närmar sig var det dags att fixa en bättre lampa. Med huset ärvde vi ett antal mindre estetiskt tilltalande lampor och eftersom vi har så svårt att slänga saker och hellre återanvänder, så har vi behållit dem.

Före
 Så igår klädde jag om en ganska förskräcklig 60/70-talslampa med fransar. Tygerna är stuvar och flera av dem går igen i vimplarna som hänger i barnens rum sen tidigare.


Lampan är uppdelad i åtta tårtbitar med ett silkigt band mellan varje bit. Jag lade ett smörgåspapper över en av tårtbitarna och ritade av den. Mallen använde jag för att klippa ut åtta olika tyger, en till varje tårtbit. Tygbitarna limmade jag fast med Karlssons universalklister.

Efter

Barnen är supernöjda med sin nya lampa, både med utseendet och ljuset som är starkt och vitt. Jag har alltid varit svag för fransar och med den nya looken tycker jag verkligen att de kom till sin rätt.
.

söndag 28 augusti 2011

Oglamorös söndag


Igår var det kalas med åska, vimplar i köket, förväntansfulla barn och traktortur i ösregn. Idag är alla lite matta, som man blir av dramatiskt väder och intensivt födelsedagsfirande. Så idag ägnar jag mig åt andra saker än de mest kreativa pysslen, nödvändiga saker...


... som att betala räkningar...


... tvätta kläder och hänga upp dem...


... och lappa tre par barnjeans.
.

fredag 26 augusti 2011

Ha en härlig sensommarhelg!


Imorgon har lillebror barnkalas. Då ska han klä ut sig till cowboy med hatt, väst, sheriffstjärna och knallpulverpistol. Jag måste gå upp tidigt imorgon för jag har nästan inte hunnit förbereda någonting. Den här dagen har liksom bara försvunnit, trots att jag varit ledig. Höstenergin har inte kommit över mig än, jag får väl skylla på den underbara sensommarvärmen som bäddar in vårt land med sina lena vindar.

Jag älskar förresten färgen på de här stolarna. Bilden har min syster tagit i engelska Kiftsgate Court Garden och jag hittade den ligger i vår gemensamma Dropbox-mapp med inspirationsbilder.

onsdag 24 augusti 2011

Sylt på nektariner


Härom dagen gjorde jag hallon- och nektarinsylt. Det blev verkligen supergott, hallonens smak var klart dominerande men inte lika intensivt som i ren hallonsylt. Dessutom blir det inte lika mycket hallonkärnor, vilket uppskattades av mannen. Eftersom succén var ett faktum gjorde jag ytterligare en sats i går. Då passade jag även på att göra en omgång sylt på bara nektariner. Doften påminner om klassiska persikor i sockerlag men smaken är betydligt syrligare, eftersom jag har pressad citron i. Färgen är härligt lysorange, vilket garanterat kommer liva upp rostbrödet framåt höstkanten.


Nektarinsylt

5 stora nektariner
(för hallon-nektarinsylt: tillsätt även 500 g hallon)
saft från en pressad citron
1,5 dl vatten
4 dl syltsocker (7-8 dl strösocker vid hallon-nektarinsylt)

Skala nektarinerna och ta ur kärnan. Skär i små bitar och koka upp tillsammans med vattnet. Låt sjuda i 10-15 minuter.
Använd en potatisstöt eller stor slev för att mosa sönder bitarna. Tillsätt sockret, koka upp och låt sjuda i ytterligare 10 minuter.
Skumma av och häll i rena, varma burkar.
 


söndag 21 augusti 2011

Fiskelycka


Hela sommaren har vi haft båten ute på Orust men nu har vi tagit hem den och tog en första tur i vår egen sjö. Den är ganska stor och fylld med öar. På flera ligger det hus och på den största bedrivs jordbruk, om än i liten skala. Det blåste en hel del men vi lade oss i lä bakom en ö med en ensam sommarstuga, där vi fiskade och fikade. Korgen var packade med frukt, kaffe, rabarbersaft och alldeles nybakad chokladkaka.

Den här gången var det lillebror som hade fiskelycka. Han fick upp sin allra första fisk, en abborre för liten för att äta, men han fick ta hem den till katten. Själv låg jag och läste och även om det blåste var solen varm där vi låg i lä bakom ön. Läsandet i kombination med guppandet, värmen och för lite proviant gjorde mig faktiskt lite yr så jag tog mig ett dopp. Hoppade i från båten och simmade in till den lilla ön där resten av familjen fick hämta mig efter en stund.
Jag älskar de där sista smått desperata sensommarbaden. De gånger när vinden blåser, värmen inte når upp till 20 grader och himlen börjar skifta från sommarblå till höstklar. Vattnet är kallt och friskt, med vågor och glitter.
.

lördag 20 augusti 2011

Tekakor med havregrynsgröt


Jag har ätit alldeles för mycket köpebröd denna sommar. Man skulle ju kunna tro att mitt avstannade surdegsbakande skulle komma igång på semestern men så blev det inte. Till slut kändes det som om allt fabriksbröd stod mig bokstavligen upp i halsen och när äldsta sonen för någon vecka sedan deklarerade att han inte tycker om den söta, "grova" färdigskivade limpa som han alltid älskat förstod jag att vi hade kommit till ett vägskäl. 
Så förra helgen, under de sista skälvande semesterdagarna bakade jag tre olika sorters bröd och tillkännagav med sträng stämma att nu blir det inget mer fabriksbröd i detta hus, möjligen från något lokalt bageri. Lillebror gnydde lite men när han och de andra fick smaka dessa ljuvliga tekakor så tystnade alla protester. 
Havregrynsgröten man har i gör att de känns lite nyttigare och att de blir saftigare. De är lika mjuka och luftiga dagen efter. De är perfekta att frysa in och ta fram några i taget under veckan. Värmer du dem ett par minuter i ugnen så de blir lite ljumna så smakar de som nybakat.


Tekakor med havregryn
 2 dl havregryn
3 dl vatten
50 g smör
2,5 dl mjölk
1 paket jäst
0,5 dl socker eller sirap
2 tsk salt
cirka 10 dl vetemjöl

Koka ihop vatten och havregryn till gröt. Lägg i smöret och låt smälta. Blanda i mjölken och värm till fingervarmt om det behövs. Lös jästen med salt i en bunke. Tillsätt sockret och grötblandningen. Arbeta i vetemjölet. Degen ska arbetas ihop tills den släpper från bunken. Jäs under duk i 30 minuter. Baka ut tekakorna, antingen genom att rulla små bullar som kavlas ut till tunna kakor. Nagga med gaffel och lägg på plåt. Låt jäsa i 30 minuter under duk. Grädda på 225 grader i cirka 10 minuter.

fredag 19 augusti 2011

Önskar er en magisk helg!


Idag står regnet som en vägg utanför dörren. Det är sista dagen på sommarlovet och även om äldsta sonen haft en mjukstart på fritids denna vecka så känns det mer definitivt nu. Detta är sista dagen för ett antal år framöver som han får vara hemma en fredag med mig och lillebror. För på måndag börjar han första klass med skolplikt och lov som hållpunkter att rätta sig efter. Känns konstigt och ganska sorgligt. Ett definitivt slut på småbarnstiden.

Min första arbetsvecka efter semestern är avslutad och jag känner mig ganska trött. Jag hoppas på mer inspiration imorgon då jag tror att vädret ska bli bättre. Då ska jag ta upp min potatis, det ska bli spännande.

Vad har du för planer för helgen?

torsdag 18 augusti 2011

Hemligheter


Jag jobbar inomhus hela dagarna. Lokalen jag arbetar i ligger dessutom delvis under marken och därför kan jag glömma bort både väder och årstid de dagar jag är där. När jag kom hem igår gick jag ut  i min trädgård på kvällen, för att påminna mig om att sommaren fortfarande är kvar även om solen sjunker betydligt tidigare nu och de gula björklöven ligger och retas i gräset.

Vi har en stor oregelbunden tomt som gränsar till både lövskog och en stor granskog. På vissa ställen har vi klippt gångar genom högt gräs och ormbunkar, och låtit resten vara. Vi har uråldriga vinbärsbuskar som står så tätt att de bildar gröna tunnlar emellan sig. Jersminbuskarna är höga och grenverket hänger ner mot gräset. Därunder finns flera hemliga rum.


I backen mot lövskogen står tomtehuset. Därunder finns en jordkällare men kaprifol och björnbär har växt sig så tätt framför dörren att man knappt kan ta sig in där. Dörren står lite på glänt. När vi precis hade flyttat hit frågade äldsta sonen, som då var tre år:
- Är det där tanten bor?
Jag ryste till. Bilder av gamla svartvita fotografier, grå skuggor och krokiga fingar flimrade förbi i mitt inre. Men egentligen tror jag han menade tanten som bodde i huset före oss. Eller också inte...
.

måndag 15 augusti 2011

DIY: Canvastavla till tapettavla


För några veckor sedan var jag på Göksäter, Orusts motsvarighet till Ullared. Där hittade jag två canvastavlor till ett bra pris. Motiven var inte i min smak, även om 7-åringen tyckte att de var "jättefina". Igår slog jag slag i sak och klädde om dem i två av tapetproverna som jag beställde från Måleributiken för ett tag sedan. Tavlorna ska få pryda en stor, tråkig vägg som vi har i vårt matrum, och som jag äntligen tänkte ta tag i på ett genomtänkt sätt.

Före:

Efter:


Jag använde häftpistol för att fästa tapeten och lämnade så mycket tapet runt om att jag kunde vika den runt på baksidan.


Jag klippte bort överflödigt papper i hörnen innan jag häftade där.
.

söndag 14 augusti 2011

Slut på lata dagar


Imorgon är det åter till verkligheten. Jag tycker om mitt jobb men jag tycker ännu bättre om att vara hemma med min familj, baka, grilla, fixa och dona, ta dagen som den kommer. Som så många av er andra, gissar jag.
Nu önskar jag mig en varm augusti, en indiansommar som sträcker sig långt in i september. Jag vill bygga upp en längtan efter hösten med sin klara luft och höga blå himmel, trädens varma färger och dimman som dansar över sjön när jag åker till jobbet. Hösten brukar alltid gripa tag i mig med inspiration och energi, jag hoppas att det blir så även i år. 
Att längta efter hösten känns dock otänkbart just nu. Jag har inte fått tillräckligt många kvällsdopp, varma dagar vid havet och ljumma kvällar under parasollen. Samtidigt är jag ingen långsint person, jag kommer inte att känna mig bitter när sommaren lämnar oss och förmodligen blir jag helt överväldigad av höstens skönhet. Men idag tillåter jag mig att vara en aning melankolisk och frossa i sommaren, förhoppningsvis inte för sista gången i år.


fredag 12 augusti 2011

DIY: Somrig festlykta


I veckan hade vi grillkväll med ett par grannfamiljer. Samtliga vuxna är inne på sin sista semestervecka och vi kände att en grill så där mitt i veckan kunde bidra till lite extra semesterkänsla, något som alla desperat behövde. Det var visserligen ett knytkalas men jag ville ändå ha med något till värdparet och därför gjorde jag en liten glaslykta med små vimplar som dekor. Sen kunde jag inte låta bli att göra ytterligare en men den fick stanna hemma. 

Och kul att jag och Popetotrora tänkte så lika nästan precis samtidigt, utan att veta om det! Gå in och kika på hennes fina lykta, konstruerad enligt samma princip som min.

Festen var fantastiskt lyckad för både vuxna och barn, och månskenet lyste upp grusvägen när vi tog oss hem runt midnatt. Så härligt att ha så fina grannfamiljer att umgås med!


Vimplarna gjorde jag enligt samma princip som när jag gjorde vimplarna till äldsta sonens tivolikalas i våras. Men eftersom de var så små denna gång limmade jag istället för att häfta fast dem. Snöret är ett enkelt hushållssnöre. 
Jag limmade fast den vimplarna i ändarna på varje tråd med limpistol på glaset. I botten på burken lade jag sand från barnen sandlåda och satte ner ett vanligt, något nedbrunnet kronljus. Upphängningen är gjord av vanlig, tunn ståltråd.
.

onsdag 10 augusti 2011

Torrtovad konst


Barnen farmor är helt otrolig när det gäller färger. Dessutom är hon en stor konstnär och stickar och tovar de mest underbara sakerna i ull. Jag har tidigare visat hennes tovade påskpynt och här, här och här kan ni se exempel på alla vackra kläder hon har stickat.

5- åringen fick denna underbara sommartavla från farmor, som hon har torrtovat på en bit av en gammal ullfilt. Så otroligt smart!




måndag 8 augusti 2011

Strandfynd


Vi hittade en liten vik när vi var ute med båten där det fanns mängder av ostron på botten. Var man än gick trampade man på de stora skalen. Många hade vuxit sig helt enorma och bakat in decimeterlånga stenar i sina skal. Inne vid stranden fanns vackra snäckskal och övergivna ostronskal. Nu har jag samlat årets strandfynd på en stor metallbricka tillsammans med ett par ljuslyktor. Jag tror jag kan sitta hur länge som helst och beundra de olika nyanserna i vitt, grått, rosa, lila, pärlemor, blått och grönt. På den silverfärgade brickan påminner snäckskalen om en solbelyst havsbotten som skimrar och gäckar ögat med sina hemligheter.

lördag 6 augusti 2011

En 5-årings dag


Igår fyllde yngsta sonen år. Min minsting har blivit stor och börjar snart sitt sista år på dagis.  Trots en riktigt barnslig tårta med marängbottnar, hallon och hemgjord chokladsås var han så uppe i varv att han inte ens smakade på den.
Eftersom födelsedagsbarnet är yngst så stod vi inför i-landsproblemet att inte ha någon självklar "stor" present att köpa. Saker som cykel, studsmatta, pool och sparkcykel finns redan och inte var han till någon större hjälp själv som i allra första hand önskade sig ett tändningslås med nyckel till sin tramptraktor. 



Eftersom han älskar att bygga och brukar konstruera de mest avancerad fordon med hjälp av stolar, leksaker och mina köksredskap så fick han en ratt och en ritning över en instrumentbräda som han  ska bygga tillsammans med sin pappa. Instrumentbrädan ska vara lätt att flytta på så att han kan ställa den där han vill ha den i sina byggen. Den ska självklart ha nyckel med tändningslås (någon som har något tips om hur vi löser det!?), växelspak, olika mätare och självklart en sportknapp.


Som den bonnpôjk han är fick han även lite andra saker som han längtat efter: ett cowboy-kitt, en raggarbil och en rejäl traktor.
.

fredag 5 augusti 2011

Ljumma sommarkvällar


Idag regnar det men de senaste kvällarna har varit sagolika. Så ljumma och lena, solljuset som bryts genom lövverket som omgärdar vår trädgård och strilar ner på barnen som bygger tält med parasollet. Den här sommaren fångade jag min första fisk, någonsin. Och det var inte vilken fisk som helst utan en av de vackraste som finns. Våra två makrillar grillade vi i foliepaket med smör, färska örter och citron.
.

onsdag 3 augusti 2011

Uteplatsen


Nu är uteplatsen klar och vi har njutit som bara den där ute de senaste dagarna. Där känns ombonat och skyddat men ändå luftigt och somrigt. På hyllorna står växter, basilika, ljuslyktor och prydnadsföremål.


 Jag har skapat ett portabelt rum genom att spänna upp tyger och bygga upp hyllor med betongstenar och hyllplan. Över bordet har jag spänt en vajer med en ljuskrona och lyktor.




På en hylla står en ljuslykta som jag byggde av gula, mossiga ihåliga tegelstenar som mina föräldrar skulle köra till tippen.
 .

måndag 1 augusti 2011

DIY: Gång med trampstenar


Igår tog jag mod till mig och vände ut mina trampstenar i betong som jag gjöt för två veckor sen. Precis det som jag misstänkte skulle hända hände mycket riktigt: alla sprack förutom den tråkigaste som bara var helt slät. Jag borde ha armerat med hönsnät som någon klok person påpekade i mitt inlägg om tålamod och kreativitet.

Men vad gör det om hundra år att de sprack? Jag pusslade ihop dem och grävde ner dem till en liten gång som leder fram till en av stentrapporna i vår trädgård. Avtrycken från löven är vackra och om en tag tror jag de kommer se ut som om de legat där i flera decennier, spruckna av ålder.


Gräv en grund grop och försök få den så platt som möjligt i botten. Lägg en cirka 2 cm djup sandbädd i botten på gropen och placera plattan ovanpå. Pressa ner den ordentligt i sanden och kontrollera att den ligger stadigt och i hyfsad nivå med marken runt om. Om inte: ta bort/lägg i mer sand och justera på de platser där den vickar.

.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...