tisdag 31 maj 2011

Det finaste dockskåpet

  
När jag var på trädgårdsresa i England för nästan exakt ett år sedan fick jag inte bara se de mest underbara trädgårdar. Jag fick även uppleva ett helt magiskt dockskåp, som en ägare till en av de privata trädgårdarna vi besökte hade skapat. Istället för att gå runt i hennes vackra trädgård flockades hela resesällskapet runt dockskåpet och jag och mina systrar tog bilder av alla rum. Tyvärr blev man lite stressad så flera av bilderna är lite oskarpa, men ni ser nog ändå hur otroligt detaljrikt det är.


Självklart hade dockskåpet även en vacker, klassisk engelsk trädgård med de traditionella buxbomshäckarna.


Ett romantiskt sovrum med en liten chanel shoppingpåse på den äkta mattan.


Notera de vita inbyggda hyllorna i matsalen och den indiske pagen med en leopard, som öppnar dörren.


Är inte den här räven lite queer i sitt fluffiga fjäderbeklädda sovrum?



 


Den här källaren får mig att tänka på Oliver Twist.

 

Till sist en bild från det rum där dockskåpet var placerat. Vilken makalöst vacker tapet! Det råder knappast någon tvekan om att det är samma kvinna som stod för inredningen här som har skapat det underbara dockskåpet.


.

söndag 29 maj 2011

DIY: Papperstårta


Idag gjorde jag en tårta. En papperstårta i två våningar. Kan vara bra att ha i alla möjliga sammanhang, som ni ska få se inom kort.

Papperstårta
Ingredienser:
Tapetprover
Limpistol
Kartong

Klipp två runda kartonbitar, en stor och en lite mindre. 
Limma på tårtsidorna på de båda runda kartongerna, så att kartongbitarna bildar ovansidorna på tårtvåningarna. Klipp två runda tapetbitar i samma storlek som kartongen och limma på kartongbitarna. 
Klipp med mönstersax dekorremsorna (i mitt fall rosa) och limma på överkanten på varje våning.
Limma ihop våningarna med varandra.

Bon Appétit!



lördag 28 maj 2011

Plantfynd


Ett par kilometer från oss finns en alldeles livs levande lanthandel som till och med verkar frodas. Den är pytteliten och fullproppad med bra-att-ha-saker och man blir nästan förvånad om man inte hittar någon udda vara som man letar efter. Dessutom finns där förhållandevis gott om ekologiska varor.

Igår när jag kom dit för att handla stod det mängder av plantor utanför och priserna var helt otroliga. Så istället för att bara komma hem med den obligatoriska mjölken fick jag med två kassar med örter och perenn vallmo också. 

 
Vallmon borde väl egentligen stoppas ner i rabatten men just nu får den pryda trappen.


I en annan kruka bor en lavendel tillsammans med citrontimjan och en mynta. En rosa backnejlika fick också vara med för färgens skull.

fredag 27 maj 2011

Ha en porlande helg!


Känner mig alldeles för väderfixerad. Det är väl det som händer på våren. Just nu är vädret väldigt varierande och mitt humör växlar lika mycket. Men den här helgen tänker jag koppla bort vädret och göra det jag vill ändå. Pyssla inne om jag vill det, gräva i jorden om lusten faller på - oavsett väderlek!

Kvällsvandring i mitt kungarike


Nu breder grönskan ut sig överallt och andra färger börjar också dyka upp allt mer. I krukan på verandan flyger en kolibri, som jag fått av min kära mamma.


Nedanför i mossan sitter små sparvar i skyddet av den rara primulan.




onsdag 25 maj 2011

Tapetprover


Jag beställde hem tapetprover från Måleributiken för ett par veckor sedan. De är så sympatiska: de två första tapetproverna är gratis, resten kostar 20 kr för en meter. Jag har en färdig plan för fyra av proverna. Vad som händer med resten återstår att se.


Två Josef Frank-motiv och två William Morris, resten var lite blandat. Men oj, vad svårt det var att välja bland alla underbara tapeter! Genomgående tema blev - omedvetet - blommor med vissa inslag av fåglar och andra djur.


måndag 23 maj 2011

Att plantera eller inte plantera...


Jag får ofta plantor av min mamma. Hon röjer i sin frodiga trädgård och gräver upp massa vackra exemplar som hon lämnar till mig. Jag är givetvis otroligt tacksam för detta, men ibland får jag bara inte tid att plantera dem. Eller tid och tid, ibland får jag bara inte till det. Det kan vara något odefinierbart motstånd eller som i fallet med den här rabarberplantan: jag har en ambitiös plan som tar tid att genomföra eller kanske inte ens blir realitet. Denna gången handlar det om att jag vill anlägga ett nytt vackert land där rabarbern ska spela en av huvudrollerna.
"Men tryck bara ner den någonstans!" säger mamma när hon två veckor senare kommer på besök igen och rabarbern fortfarande står där hon lämnade den.
 Men nej, inte den här gången. Jag brukar "bara trycka ner" plantor ganska ofta och det har sin charm, men den här gången vill jag göra det ordentligt. Hur lång tid det dröjer återstår att se. Under tiden får trädgårdstomten vaka över smultronplantorna som ska ner tillsammans med rabarbern.


.

söndag 22 maj 2011

Keramikskulptur


Den här keramikskulpturen gjorde jag på gymnasiet, där jag gick estetisk inriktning. Tyckte nog den var lite pretentiös när jag blev några år äldre, men nu tycker jag den är vacker. Jag tycker om den runda magen, de fylliga låren och den mjuka silhuetten. Så för tillfället vilar hon i grönskan bland pelargonerna i ett fönster.

.

lördag 21 maj 2011

DIY: Byrå blir drivbänk


För några veckor sedan köpte jag en byrå på Blocket till yngsta sonen. Den lilla IKEA-byrå han hade innan har framkallat många nervsammanbrott: alldeles för liten och så usel kvalitet, lådor som hoppar ur och bågnar i botten. En del i mig ville bara hiva den på påskbrasan men så har jag ju en annan sida som genast ser nya användningsområden i gamla saker. Eftersom jag är i odlingstagen insåg jag snart att byrån blev en perfekt liten drivbänk. Efter en ytterst lite arbetsinsats i form av lite skruvande och fixande hade jag ytterligare en liten söt odlingslåda. Själva byrålådorna kommer jag också att spara, har redan planer för dem.

fredag 20 maj 2011

Önskar er en lekfull helg!


En gång i tiden bodde det en skogvaktare i vårt hus. Han planterade en mängd olika ädelträd på tomten och dessa har idag vuxit sig stora och kraftfulla. Några silvergranar blev för stora och fick tas ner. De hotade huset och dess invånare med sina mörka skuggor men framför allt med sina enorma, kompakta kottar som var livsfarliga att träffas av. 

På baksidan av huset planterade skogvaktaren en bok som han hamlade och som nu vuxit sig enorm. Bokens granne är en stor tall och lite längre upp i skogsbacken står ett mycket högt lärkträd. På framsidan av huset finns en högrest herre - en hög vitek - som i mina ögon är husets vårdträd. Där i närheten finns också mitt favoritträd - en blodbok. Blodboken är barnens klätterträd. Också den hamlades från början men har sedan under flera decennier fått växa fritt. Effekten har blivit att de första grenarna kommer ganska långt ner vid marken för att sedan sträcka sig högt mot himlen i ett virvlande nätverk av grenar. Jag får alltid känslan av att trädet är som en stor hand som håller mina barn mellan sina fingrar.

Sedan ett par veckor är blodbokens blad utslagna. Hela trädet skimrar i lysande orange, grönt och lila, bladen är tunna och mjuka som öronen på en hundvalp. Under den mäktiga trädkronan råder ett rosa ständigt skimmer, särskilt på kvällen, när solstrålarna silas mellan löven.

.

onsdag 18 maj 2011

Min butik på Etzy!



Jag är så pirrig i magen att jag inte vet var jag ska ta vägen! Kickade för några minuter sedan igång min Etzy-shop där jag till att börja med säljer mina käpphästar. Det känns otroligt spännande även om jag vet att konkurrensen är enorm. Samtidigt måste man testa och nätet är ju så underbart på det sättet: att det bara är att just prova. Ett PayPal-konto är gratis och en Etzy-shop kostar inte mer 20 cent (1:50 kr) per produkt du lägger upp. Tänkte lägga upp lite mer grejer allt eftersom, kanske lite mindre skrymmande saker som inte kostar så mycket att frakta.

Har du aldrig besökt Etzy så är det verkligen på tiden att du gör det. Etzy är en marknadsplats och community för kreativa människor över hela världen, även om det är störst i USA. Där säljs hantverk och vintageprylar av en mängd skickliga konstnärer och hantverkare, och man kan klicka runt i en evighet och samla inspiration där.

DIY: Sko clips del 2


Med skoclips kan man variera sina skor effektfullt och på ett enkelt sätt. Somriga enkla tygskor blir kvällsfina till grillfesten och de små eleganta mockasinerna blir mer lekfulla och i ögonfallande. 

De här skoclipsen och rosor är gjorda i filt. Beskrivning på hur du gör rosorna finns här.


Till varje skoclip behövs ett hårspänne, två halvmåneformade filtbitar och en lite mindre halvmåneformad plastplatta (jag klippte min ur locket till en gammal plastförpackning). Mina filtbitar var 8-10 cm breda (den raka sidan) och någon centimeter högre är själva hårspännet.


Klipp ett litet hål cirka en centimeter från den raka kanten, trä i det öppna hårspännet och stäng det.


Lägg den halvmåneformade plastbiten på hårspännets ovansidan. Plastplattan ska vara cirka 0,5 cm mindre än filtbiten hela vägen runt om. Lägg på den andra filtbiten och nåla runt kanterna.


Sy ihop de båda filtbitarna med ett avstånd från kanten på cirka 2 mm.



Nästa fast rosorna på halvmånen. Första skoclipet klart!

.

måndag 16 maj 2011

Gullefjun


För en vecka sedan kläcktes sex kycklingar. En av dem var liten och svag och dog efter ett par dagar. De andra fem verkar mer livskraftiga och bor nu med sin mamma i en specialbyggd anordning där de får ha sin mat ifred från glupska hönor och slipper luriga jaktlystna katter.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...