måndag 28 februari 2011

Drömtårta med hallongrädde och chocolate fudge


Som en frusen dröm - en blandning mellan söt choklad och syrliga hallon, en underbar kombination av frusen grädde och ljummen chocolate fudge sås.

Frusen drömtårta med hallongrädde och chocolate fudge

Rulltårta:
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver och vänd ner i smeten. Bred ut på bakplåtspapper i en långpanna, 30 x 40 cm. Grädda mitt i ugnen på 250 grader i cirka 5 minuter.

Fyllning:
3 dlvispad grädde blandas med 2 dl hallon, som breds över den färdigbakade rulltårtan. Rulla ihop och lägg i frysen 2-4 timmar.

Chocolate Fudge sås:
25 g smör
1 dl mjölk eller grädde
1 dl sirap

Koka ihop alla ingredienser tills såsen tjocknat. Låt svalna och häll ljummen över en bit tårta.

Drömtårtan är mitt bidrag till 
som i februari har temat Nygammalt.



söndag 27 februari 2011

My Reality

Inspired by Just drink a Coke, I have decided to post some reality photos from a Swedish reality home. I love the idea to show off your beautiful mess. And I agree: it makes me feel better when I know I'm not the only one whose house looks like a tornado twisted around from room to room!

Just drink a Coke har tagit det fantastiska initiativet till en Reality Collection, där hon uppmanar sina läsare att dela med sig av bilder från sina mer ostylade hem, där det mer vardagliga kaoset breder ut sig. Som bloggare anstränger man sig ju ofta för att ta fina stylade bilder, men denna gång är tanken att ta bilder på det som redan finns hos de flesta: stöket och oredan. Så gå in och kolla hur andra har det och länka till egna bilder. För visst vore det kul om jänkarna fick se att svensk inredning inte bara är stilren och strikt, utan att även vi kan skapa kaos och oordning. Men skynda, det är nedräkning och du har bara fyra dagar på dig.


There are children living here... This is suppose to be our dining room.

Det bor barn här... Detta är vårt matrum.


My craft cabinett and sewing room.
Mitt pysselskåp och syrummet.


Decoupage: skål


Nu har jag provat decoupage för första gången. Jag har haft lacket ganska länge men inte haft något klockrent projekt att börja med. Samtidigt var jag ju så sugen, så nu tog jag en vanlig, tråkig ljusgrön porslinsskål och testade lite. Det blev kanske lite kitschigt men jag är rätt nöjd. Den går ju inte att diska men som karamellskål ska den nog duga. Tyvärr var jag alldeles för ivrig för att komma ihåg att ta en "före"-bild, men det går nog att föreställa sig ändå.

Det var väldigt roligt att pussla fram ett motiv och förändra en sak så drastiskt. Detta kommer jag definitivt att fortsätta experimentera med.

lördag 26 februari 2011

DIY: Hårspänne med pärlor


Förra helgen var det filtspänne med ros, idag blev det ett hårspänne med filtblomma och pärlor.  Beskrivning på hur du klär in själva hårspännet finns här.


Blomman består av fyra lager, här ovan ser ni tre av dem.

Downton Abbey


Som den anglofil jag är njuter jag av varje minut av välgjorda brittiska serien Downton Abbey. Ikväll är återigen dags att få frossa i intriger i och mellan över- och underklass, njuta av vackra kostymer, interiörer och naturscenerier. Lägg särskilt märket till tapeter och mindre inredningsdetaljer, samt de vackra dukningarna.

The Mantlepiece


Jag är mycket svag för amerikanska hus och deras inredning. I många amerikanska villor finns en öppen spis, ibland till och med en fejkvariant. Oavsett om de är äkta eller oäkta så är de stora och maffiga med en rejäl spiselkrans/hylla och finns ofta på mitten av en vägg, inte i ett hörn som är vanligt här.  'The Mantlepiece' dekoreras ofta rikligt utifrån årstid och högtider. 

I vårt hus har vi en öppen spis med en kamin i, i ett hörn naturligtvis. Inspirerad av amerikanska inredningstidningar och bloggar har jag börjat dekorera spiselkransen på olika sätt.


Eftersom vi fortfarande eldar i kaminen kan jag inte ha levande grönska på spiselkransen. Då kommer mossbollsträden väl till pass. Här finns en beskrivning på man gör dem. Över spisen hänger min kristallmobil.




fredag 25 februari 2011

Trafikbingo på sportlovet?


Jag har gjort ett trafikbingo med två plattor som är bra att ha med sig på längre resor, när man åker mycket på landsväg. Vissa av er kanske fortfarande har sportlovet att se fram emot och då kan ett bingo komma till pass. Därför har jag lagt upp plattorna som pdf-filer på fantastiska yudu så det är bara att skriva ut dem därifrån. Jag hoppas de fungerar även om det kanske inte riktigt är säsong för kossor och hästar. Kom gärna med synpunkter om ni provar dem.





Ha en himmelsk helg!

Leveld, Hallingdal, Norge

Tack och lov att ljuset är på väg! Nu börjar det ljusna när jag åker till jobbet på morgonen och dagarna blir allt längre. Jag har sett räven varje morgon den här veckan och jag oroar mig för mina hönor, som varit förskonade från rovdjur under en lång tid nu. Samtidigt är det fantastiskt att få uppleva ett sådant djur i sin vardag och jag känner mig därför kluven till dess närvaro.

I helgen ska jag ägna mig åt mina hönor, städa hönshuset,  laga hålen i hönsnätet och skaffa ny halm till deras reden. Och när halmen är på plats skulle det inte förvåna mig om någon av damerna snart tycker att det är dags att ruva fram en kull kycklingar. Under vårvintern händer det ofta att jag får jaga ut ruvsugna hönor ur hönshuset, då det fortfarande är för kallt för kycklingar.



torsdag 24 februari 2011

Miljövänlig silverputsning


Sanningen är att jag avskyr att städa, jag ser det som ett enormt slöseri med tid. Däremot finner jag en stor tillfredsställelse i att göra insatser mer på djupet, som att rensa avloppet till handfaten, sanera tangentbordet eller som nu: putsa silver.

Så idag tog jag alltså itu med silvret och jag valde det lataste och miljövänligaste sättet, naturligtvis. Allt som behövs är en stor kastrull, aluminiumfolie, salt och en putstrasa.


Klä en kastrull med aluminiumfolie och fyll på med vatten. Låt koka upp.


 Tillsätt salt.


Släng i silvret och upplev magin!


När skatten är uppfiskad är det lämpligt att gå över sakerna med en torr ren putstrasa.



onsdag 23 februari 2011

Life on Mars


Planeten mars hänger i vårt sovrum. Det är en rislampa från IKEA, som jag målat med gula, orange och röda nyanser. Lampan ger ett varmt, mjukt sken som passar bra för trötta ögon.



tisdag 22 februari 2011

Tisdagstema: designfavorit

Denna tisdag passar jag på att presentera två av mina husgudar: Josef Frank och Stig Lindberg. 


Josef Frank har inspirerat mig när jag målat mina lampor som finns här och här.


Fler tisdagsbilder finns här.

.

måndag 21 februari 2011

Underbart klippark!


Här får ni ett tips på en underbar liten sak som jag hittade för något år sedan. Följ med in i The Curiosity Group's magiska värld. Börja med att se den lilla animerade filmen och ladda sen ner klipparket för att själv skapa filmen huvudperson - en helt bedårande söt cirkuselefant.


söndag 20 februari 2011

Söndagsbilden


Visst blir eftermiddagarna ljusare men nog behöver man fortfarande tända ljus och elda en kvällsbrasa i kaminen. Bilden är från spiselkransen, som jag planerar att dekorera om inom kort.
Fler söndagsbilder finns här.

DIY: Hårspännen i filt


Ett sött hårspänne i filt. Detta är vad som behövs:


De orange delarna har jag måttat utifrån ett vanligt hårspänne i stål. Den långa vågiga delen är ca 20 cm lång och bildar den innersta delen på rosen. Den rullar men ihop till en liten knopp. Sen är det bara att följa bilderna här nedan.

 

Klipp en liten springa i en av tygbitarna som ska klä in hårspännet. Öppna hårspännet och stick in det i springan. Stäng hårspännet igen och sy fast den andra tygbiten som att spännet kläs in.

Nästa fast rosen ordentligt på hårspännets tyg.









lördag 19 februari 2011

Tävling hos Popetotrora!


Fina Popetotrora firar 30 000 och vill ge något tillbaka till sina besökare. Därför lottar hon ut en sån här trekanstsjal med spets som hon syr själv. Tyget som sjalen ska sys av blir det upp till vinnaren att välja själv från Popetotroras stora tygsamlingar.

Filthus på kulle


Filt är ett helt nytt material för mig men jag är redan helt såld! Starka härliga färger, lätthanterligt och enkelt att arbeta med. Som ni kanske märkt tycker jag om att arbeta med tredimensionella skapelser och filt är perfekt för det.

Det här lilla huset var det första jag gjorde i filt. Min kära mamma fick det i födelsedagspresent i december.

fredag 18 februari 2011

Ha en fartfylld helg!


Bilbanan är riggad och barnen är supernöjda, vilket förhoppningsvis innebär sovmorgon för oss. Denna helgen är det återhämtning som gäller efter två galna veckor av sjukdomar. Ute är det strålande solskensvinter med bitande kall vind. Det droppar dock från taken, trots minusgrader. Det är väl ändå ett vårtecken?

torsdag 17 februari 2011

Återvunnen blombukett

Mannen fick en vacker födelsedagsbukett i i lördags. Efter några dagar började irisarna att deppa, någon dag senare hade fler blommor hängt på. Genom att plocka isär buketten och slänga de delar som hade vissnat fick jag de här våriga vännerna istället. Visst är det lila björkriset sagolikt? Först var det bara lila kvistar men efter några dagar började små gröna musöron kika fram. Jag tror det är målat med vanlig sprejfärg, något jag absolut måste testa själv.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...